Torsdag d. 23. januar 2020, Kl. 14:30 til kl. 16:30
Store krypt, Kirkebakken 10, 2830 Virum, Danmark
Martin Schwarz Lausten
Kaffe, te og kage koster 20 kr.

Antisemitisme og folkekirken

Sidst i 1800-tallet stod folkekirkens førende skikkelse, Sjællands biskop H.L. Martensen, i spidsen for en stærkt antijødisk holdning, fulgt af andre fremtrædende gejstlige. De videreførte her den kristne kirkes gamle antijødiske tradition, men de forstærkede den. I 1930’erne og 1940’erne gik nogle nazistiske danske præster endnu videre og lavede stærk propaganda for antisemitismen.

Professor i teologi Martin Schwarz Laustens foredrag bygger bl.a. på hidtil utilgængelige privatarkiver, fremstillet i hans bog ”Jødesympati og jødehad i folkekirken. Forholdet mellem kristne og jøder i Danmark fra begyndelsen af det 20. årh. til 1948” (2007). Hvad er baggrunden for disse holdninger? Hvor er grænsen mellem teologisk antijødedom og antisemitisme? Hvordan reagerede man i det jødiske samfund? Det er nogle af de spørgsmål, som behandles.